FreshRSS

Voor nieuwsjunks zoals ik was daar vroeger Google Reader die keurig netjes al je RSS feeds op een rijtje zette en waarmee je een dagelijks nieuwsshot kon krijgen die precies op maat was. Nu deze dienst al een aantal jaren gestopt is was ik nog steeds op zoek naar een goede vervanger die voldeed aan mijn wensen. Lang gezocht, maar uiteindelijk toch gevonden.

FreshRSS is een self-hosted RSS reader die eigenlijk hetzelfde doet wat Google reader vroeger ook deed; Het leest simpelweg de RSS feeds van de sites die jij opgeeft! Auto refresh, OPML in- en export etc zit er allemaal in. Check de website voor alle opties die het pakket biedt. Ook is er een demo waarmee je uitgebreid kan spelen voordat je alles gaat installeren.

Ik host mijn versie van FreshRSS in Docker op mijn Synology NAS, check hiervoor deze uitgebreide uitleg van Marius Hosting. Wil je een andere vorm van Docker gebruiken kijk dan even hier op Github voor de code en uitleg. Ook zijn er vanuit FreshRSS zelf een aantal server waarop je een account kan aanmaken, maar ik kies ervoor om niet afhankelijk te zijn van anderen.

De voordelen van open-source zijn natuurlijk bekend en daar is FreshRSS een goed voorbeeld van. Geen maandelijkse kosten die eigenlijk hetzelfde doen. Alles in eigen beheer zodat niemand zo maar een dienst op service beëindigd zonder dat jij daar een alternatie voor hebt.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo is de interface niet heel modern en moet je wel iets verstand hebben van Docker of self-hosted software om dit online te houden. Nu is mijn kennis op die laatste gebieden niet heel hoog, dus als mij het lukt…

Kortom; Aanrader voor de technische nieuwsjunk die wel van een uitdaging houdt!


Geplaatst

in

Reacties

Geef een reactie

Het opgegeven e-mailadres wordt nooit gebruikt voor commerciële doeleinden!